Friday, 12 August 2011

Bulan Puasa

Assalamualaikum WBT.....hummm topik aku bulan puasa...mungkin bagi orang lain aku dah agak ketinggalan kan, yela harini dah hari ke 12 ramadhan kan so memang agak lewatla tapi aku x suke crita awal-awal pasal puasa ni sebab penat hahaha.....tambahan pulak masa awal2 puasa dapat pulak first project untuk design so memang tak de mase la nak meng-online kan diri almaklumla buat keje kan sangat-sangatla sibuk sedangkan...lepas berbuka terus buat keje sedar-sedar dah sahur.....

okey teruskan pada cerita utama aku pasal bulan puasa...puasa bagi aku membuat aku teringat pada kenangan dulu...bagi aku masa bulan puasa lg best dari raya sebab bila bulan puasa aku dok menghitung hari untuk raya je walhal bila tiba je hari raya sehari je aku rasa nikmat raya....raya kedua dah takde pape da hehehe.....

ingat lagi masa bulan puasa aku ni sekolah rendah yang agak jauh dari rumah dan terpaksa kayuh basikal...bayangkan masa bulan puasa kena pulak time balik...memang kehausan sangat-sangat la tak dapat nak bayangkan..kadang-kadang puasa separuh hari je hehehe......maklumla anak manja kan...time malam pulak aktiviti utama adalah terawih dan part ni aku paling suka..yela bila solat je main kat luar time orang dah tahiyyat akhir aku ngan kawan-kawan yang lain pun join hahah...nampakla macam kami solat tapi badan bau belerang mercun....siap imam tu tanya lagi ish budak mana main mercun depan surau ni...tanpa rasa bersalah kitorang jawab entahla tok hehehe......maaf ye tok imam heheh.....

lepas terawih pula memang ade aktiviti tetapla tapi time malam minggu jela sebab abah aku tak kasi balik lambat lepas terawih...sabar jela....bila malam minggu kitorang main meriam tanah memangla agak bahaya tapi masa tu tak kenal bahaya lagi kitorang main sampai kena kejar dengan pak cik yang rumahnya dekat je dengan lokasi kitorang huhu....siap dia hancurkan kitorang punya meriam tu hahaha...alah takde hal kitorang boleh buat lagilah pak cik hehehe...antara dialog kitorang time main meriam

        pok yie     : weh buh air lebih sikit
          pok jak    : eh jange banyok sangat nanti tok netup 
          piji           : takpo kabad banyok lagi 
          aku          : biar aku cucuh pok-pok mu wat hahhaah

banyak lagi tentang bulan puasa yang bakal aku kongsikan so sape-sape yang berminat lehla baca yang tak berminat up to u la hehehe....ade aku kesah...sodah nak masuk waktu berbuka neh aku kena pergi bazar dlu hehehe....maklumla orang bujang kan....wassalam

No comments:

Post a Comment