Tuesday, 24 January 2012

ROKOK

bila sebut tentang rokok pasti ramai yang amat peka dan sensitif kan kerana majoriti setiap lelaki merokok kan....tapi aku terkecuali...walaupun pernah cuba-cuba tapi nasib baek tak menjadi tabiat sehingga kini...aku ada dapat satu gambar dari internet mungkin ini gambar tebaru pada kotak rokok.....cube tengok


seram kan hahaha....

BAUCER BUKU 1 MALAYSIA

Alhamdulillah dapat satu kupon untuk beli buku, terima kasih kerajaan keran prihatin terhadap pelajar..

tapi baru-baru ni diri ini telah diberitahu bahawa ada sesetengah kedai buku yang telah diamanahkan untuk menerima baucer tersebut sebagai bayaran buku yang diambil oleh para pelajar mengambil kesempatan dengan menukarnya dengan wang ringgit...so diorang dapat untung rm50 apabila tukaran yang dibuat membolehkan pelajar memperolehi rm150 kerana nilai baucer itu adalah rm200....

baucer yang aku perolehi masih belum digunakan keran masih belum berkesempatan, saje nak bagi peluang pada yang masih menuntut kerana aku dah menjalani latihan industri jadi tak memerlukan buku rujukan sangat so nanti-nantilah akan aku gunakan...

aku takkan sia-siakan kerana masa ni la nak berhabis beli buku....hehe...banyak pilihan buku yang ingin aku beli tapi aku akan shortlist kan dulu nanti senang...ape-ape pun terima kasih kerajaan Malaysia atas keperihatinan anda...

KONFLIK

oh dilanda konflik apabila hidup ni dikelilingi mereka yang suka mengungkit dan menyebut-nyebut jasa dan bakti yang telah dicurahkan walhal itu yang sepatutnya dilakukan....


"TIDAK MENGENANG BUDI DAN TIDAK MENGHULURKAN BANTUAN SAAT DIPERLUKAN" antara kata-kata yang pedih dan menikam ulu hati tapi apa boleh buat kan...so teruskan hiduo menghadapi makhluk Allah seperti ini anggap jelah ini sebagai lumrah kehidupan sebagai orang yang menumpang......


mencari konklusi ataupun penyelesaian tentang masaalah ini  memenglah payah dan tidak berkesudahan  dan mungkin selama-lamanya kita akan dikelilingi orang seperti ini....mungkin kita tidak mampu memberi apa yang diminta tetapi usahlah mengungkit apa yang pernah diberi kerana apa yang diberi dahulu mungkin di iringi dengan ucapan "TAKPE SAYA IKHLAS" tapi bila sampai masa kita mengungkitkannya...........???? mana perginya ikhlas yang dilaungkan dulu...


jadi hati-hati dalam berbicara dan melempar kata-kata kerana mungkin kita akan merana...bukan ugutan tapi mengingatkan

Friday, 12 August 2011

Bulan Puasa

Assalamualaikum WBT.....hummm topik aku bulan puasa...mungkin bagi orang lain aku dah agak ketinggalan kan, yela harini dah hari ke 12 ramadhan kan so memang agak lewatla tapi aku x suke crita awal-awal pasal puasa ni sebab penat hahaha.....tambahan pulak masa awal2 puasa dapat pulak first project untuk design so memang tak de mase la nak meng-online kan diri almaklumla buat keje kan sangat-sangatla sibuk sedangkan...lepas berbuka terus buat keje sedar-sedar dah sahur.....

okey teruskan pada cerita utama aku pasal bulan puasa...puasa bagi aku membuat aku teringat pada kenangan dulu...bagi aku masa bulan puasa lg best dari raya sebab bila bulan puasa aku dok menghitung hari untuk raya je walhal bila tiba je hari raya sehari je aku rasa nikmat raya....raya kedua dah takde pape da hehehe.....

ingat lagi masa bulan puasa aku ni sekolah rendah yang agak jauh dari rumah dan terpaksa kayuh basikal...bayangkan masa bulan puasa kena pulak time balik...memang kehausan sangat-sangat la tak dapat nak bayangkan..kadang-kadang puasa separuh hari je hehehe......maklumla anak manja kan...time malam pulak aktiviti utama adalah terawih dan part ni aku paling suka..yela bila solat je main kat luar time orang dah tahiyyat akhir aku ngan kawan-kawan yang lain pun join hahah...nampakla macam kami solat tapi badan bau belerang mercun....siap imam tu tanya lagi ish budak mana main mercun depan surau ni...tanpa rasa bersalah kitorang jawab entahla tok hehehe......maaf ye tok imam heheh.....

lepas terawih pula memang ade aktiviti tetapla tapi time malam minggu jela sebab abah aku tak kasi balik lambat lepas terawih...sabar jela....bila malam minggu kitorang main meriam tanah memangla agak bahaya tapi masa tu tak kenal bahaya lagi kitorang main sampai kena kejar dengan pak cik yang rumahnya dekat je dengan lokasi kitorang huhu....siap dia hancurkan kitorang punya meriam tu hahaha...alah takde hal kitorang boleh buat lagilah pak cik hehehe...antara dialog kitorang time main meriam

        pok yie     : weh buh air lebih sikit
          pok jak    : eh jange banyok sangat nanti tok netup 
          piji           : takpo kabad banyok lagi 
          aku          : biar aku cucuh pok-pok mu wat hahhaah

banyak lagi tentang bulan puasa yang bakal aku kongsikan so sape-sape yang berminat lehla baca yang tak berminat up to u la hehehe....ade aku kesah...sodah nak masuk waktu berbuka neh aku kena pergi bazar dlu hehehe....maklumla orang bujang kan....wassalam

Thursday, 28 July 2011

Asal Usul

ops sorry ya amat sebab aku lupa nak cerita lebih sikit pasal aku...so nama yang ma dan abah aku bagi Mohd Fakhrul Rozi,tapi bila da besar neh macam-macam nama yang aku dapat and mostly cumil-cumil je hahaha.....tp yang latest dan menjadi ikutan sampai sekarang ialah 'rabbit' mesti ramai pelik sebab ape kena mengena aku ngan arnab kan??hahaha....ex-lecturer aku dulu yang bagi aku nama tu so dah semua panggil camtu so ak layan jela kang x jawab terasa hati lak heee.....
okeh ni my beloved parents...the reason i love and proud of my hair because may hair same like him....my dad my idol forever...hihi..tapi sekarang da x mcm ni la da putih pun rambut tu...giliran anaknya lak meneruskan legasi so jika anda kutuk my hair that mean anda kutuk my dad...heee...nak tengok gambar aku time kecik??aish tersangatla lurus rambutku hahaha....
haaa ni la aku time kecik sooo kurus dan lurus kan heee....korang watla perbandingan dengan sekarang haaa.....
so korang da kenal kan??heee...have a nice day teman....

Permulaan Cerita

Assalamualaikum,hello hee.....yooo haaa...heeekk.....apo eh den nk koba...hum semua awak-awak abang-abang, kakak-kakak....teman ni baru lagi...cam minat lak nak jadi blogger neh hee...so haaiiii everyone....mohon lalu hoho.....apa yang lebih korang semua simpanla...ape yg kurang dikeji jangan okeh...????